Vinkit onnistuneeseen ’orjatyöjaksoon’ eli miten hyödyt parhaiten työkokeilusta

Maalis-huhtikuussa olin työkokeilussa Kirkkonummella. BestBites – yrityksen liikeidea luomuun ja reiluun kauppaan painottuvana elintarvikkeiden yllätyslaatikkona on loistava. Tilaan laatikkoa edelleen.

Työkokeilu on siis se parjattu palkattoman orjatyön muoto. Mikäli bloggaaja Saku Timoselta kysyy, niin ideahan on sieltä minne ei päivä paista. Köyhien työttömien riistoa kapitalistien toimesta yhtä kaikki.

Toki kyseessä on palkaton työ, mutta mikäli pelaat korttisi oikein, työkokeilu voi kannattaa monella tapaa.

  1. Pääset testaamaan käytännössä, olisiko sinusta yrittäjäksi. Valitse oman yritysideasi kannalta läheinen toimiala.
  2. Selkeytät alanvaihtoon liittyviä suunnitelmia. Työkokeilun jälkeen voit tehdä päätöksen opintoihin hakeutumisesta. Parhaassa tapauksessa pääset suoraan töihin uudelle alalle. Tai sitten et  (HS:n juttu työkokeiluketjuun juttuneesta Hannasta).
  3. Selkiytät omaa alaasi. Jäitkö ilman opiskelupaikkaa? Välivuotta voi viettää monella tapaa. Työkokeilupaikassa voit kokeilla sinua kiinnostavaa alaa.
  4. Pitkän työttömyysjakson jälkeen on mielekästä ajankäyttöä kokeilla työelämään paluuta työkokeilun kautta. Mikäli tarvitset kevennettyä työviikkoa, tässä tilaisuutesi. Työkokeilun jälkeen työelämään paluuta voidaan tukea myös palkkatuetulla.

Huonoihin puoliin kuuluu, että työkokeilu ei ole varsinaisen työsuhteen koeaika, eikä eläke kartu. Sen sijaan kuluvana vuonna (2017) voimassa oleva rekrytointikokeilu on työsuhteeseen johtaessaan nimenomaan tulevan työsuhteen koeaikaa.

Työkokeilua käytetään myös kuntouttavassa työtoiminnassa. Ikävän puolelle heittää, ettei tarjotusta kuntouttavasta työkokeilupaikasta voi ilman pätevää syytä kieltäytyä saamatta sanktioita. Keppinä heiluu kahden kuukauden karenssi. Vähän on vaikea nähdä, miten pitkäaikaistyötön hyötyy karenssin pakon edessä nöyrtymisestä.

Reilun Kaupan messut ammattilaisille Wanhassa Satamassa. Kuvassa Luhdan Torstai-brändi. Aivan koukuttavaa oli työkokeilun aikana esiintyä yrittäjäroolissa ja kaupata ‘omaa’ tuotetta. Työkokeilussa tämän voi tehdä ilman yrittäjäriskiä. Katsoa, miten siivet kantaa.

Muutama vinkki työkokeilusta kiinnostuneille:

  1. Tutustu työkokeilupaikkaan etukäteen. Varmista, että saat tavoitteitasi tukevan ohjauksen. Yrittäjällä ei ehkä ole kokemusta työkokeilun ohjaamisesta. Olet oppimassa alaa ja/tai yrittäjyyttä – käytä aika mahdollisimman tehokkaasti!
  2. Koska tuntipalkkaa ei makseta, valitse hyvä ihminen lyhyempi työviikko. Kerkiät vaikka hakemaan töitä tai opiskelemaan siinä sivussa. Kulukorvaus on päivän pituudesta huolimatta joka tapauksessa sama 9€/päivä.
  3. Ei kannata liioitella myöskään työkokeilun keston kanssa. 1-3 kuukautta riittää vallan hyvin sen selvittämiseen lähteekö tältä pohjalta oma firma pystyyn tai paperit vetämään uudelleenkoulutukseen.
  4. Pyydä saada tehdä sinulle vaikeitakin tehtäviä. Osallistu työpaikan puolesta messuille, hoida asiakaskontaktointia, innostu ja ihmettele. Rohkeasti syvään päähän vaan, siellä oppii parhaiten uimaan!
  5. Hae työkokeilupaikkaa hyvissä ajoin. Käsittelyaika voi olla kaksikin viikkoa, eikä TE-toimistoa voi näissä asioissa juuri hoputtaa.