Työttömälle tarjolla muutakin kuin keppiä!

 

Koskaan et tiedä, missä pääset ulosmittaamaan työttömyydestäsi siunaantuvia etuja. Olisitko arvannut, että myös Puijon tornin hissin ovet aukeavat työttömälle euroja halvemmalla? Muista ihailla savolaista maisemaa koko rahalla!

Irtisanouduttuani tiesin saavani kepistä, nimittäin kolmen kuukauden karenssikepistä. Syksyn pimenevissä illoissa kävin vähemmän innostuneita keskusteluita itseni kanssa vuoden vaihteen jälkeen alkavasta tulottomasta kaudesta. Enpä tuolloin arvannut, että työttömyyden kautta pääsisi käsiksi monenlaisiin etuihin.

Vieläpä rahanarvoisiin etuihin!

Luontainen lokki* kun olen, kertakaikkiaan innostuin niistä tässä pari viikkoa sitten, kun ymmärsin vihdoin oikeasti olevani niihin oikeutettu. Siis olevani työtön. Puijon tornin kassajonossa tulin sinuiksi uuden identiteettini kanssa. Alennuslistasta löytyivät seuraavat maagiset sanat : Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet.

Mitvit! Meikähän on oikeutettu tähän alennukseen. Tämän jälkeen osasin käyttää uutta asemaani hyväksi uimahallin kassalla. Jälleen jäi muutama euro kukkaroon, etteivät ihan yksinäisyydesta siellä päässeet kärsimään. Kuntosalillekin olisin saanut alennusta.

Meillä työttömillä on tunnetusti enemmän aikaa panostaa liikuntaan myös päiväsaikaan, kun suurin osa kanssaihmisistä on töissä. Sanotaanpa sen jopa nostavan työmarkkina-arvoa, että on pitänyt huolta itsestään tässä ‘between-jobs’ – tilassa. Tämä kombinaatio ajan ja alennusten kera antaakin mainiot eväät esimerkiksi bikinifitnessin harrastamiselle. Enpä olis muuten tullut ajatelleeksi! Milloinkahan sitä olisi kisakunnossa?

Koitin tsekata, missä vielä olisi tarjolla aktiiviselle työttömälle kunnon ‘bonukset’. Saalis jäi varsin laihaksi, mutta pistäkää palautetta, niin saadaan oikein kunnon lista kasaan.

Bonussektoriin kosahtavat:

  • Möhkön kesäteatteri Ilomantsissa 14€ (16€).
  • Kuusijärven saunat Vantaalla. Sähkösauna  4€ (6€), savusauna 7€ (12€)
  • Amos Andersonin taidemuseo Helsingissä 2€ (10€)
  • Kansallisteatterin kaikille näyttämöille lastenlipun hinnalla eli PUOLEEN HINTAAN!
  • Kauppiaantalomuseo Haminassa, hinta työttömille 1€ (2€)
  • Puijon torni 4€ (6€)
  • useimmat uimahallit
  • monet kuntosalit
  • monet museot
  • Lisäksi: Mikäli olet työttömyyskassan jäsen, niin muistithan jo hakea alennusta jäsenmaksuun?

Miten sitten todistan olevani työtön?
Työttömyys ei näy nassusta. Tämä aiheuttaa sen, että saadaksesi alennuksen, sinun täytyy pystyä todistamaan työttömyytesi. Uimahallin kassa väitti, että tähän tarkoitukseen olisi olemassa apsikin. No sitä en työvoimahallinnon sivuilta tai App Storesta löytänyt.

Sen sijaan löysin TE-keskuksen ihanasta Oma Asiointi – palvelusta kohdan, josta saa näkyviin työvoimapoliittisen lausunnon.  No shit! Ihan oikeesti on näin kapulasta väännetty termi olemassa. Tyytyväisenä otin lausunnosta kuvakaappauksen ja sitä näyttämällä alennukset heltisivät. Kyllä mä sen apsin kannalla kuitenkin olisin, että jos sellaisen värkkäävät siellä TE-keskuksessa, niin kyllä laitan kiittävää palautetta, kun seuraavan kerran kysyvät palveluistaan.

Tulevissa kirjoituksissa käsittelen myös niitä porkkanoita, mitä meille työttömille on valtiovallan sekä ammattiyhdistyksen puolesta suotu runsain mitoin. Ihan runsaudenpulaa on tullut kaikkiin näihin tutustuessa! Oman lukunsa ansaitsevat ainakin keskustelua herättänyt työkokeilu, kaupunkikohtaiset lisät työttömän palkkaamiseen (Keravalla Kerava-lisä, Helsingissä Helsinki-lisä, loogista) sekä tietysti TE-keskuksen tarjoamat kurssit. Ihan näin muutamia mainitakseni.

*Lokki on slangia ja tarkoittaa ’pummi’ tai ’siivelläeläjä’.