Pettymyksen sietäminen ja kootut selitykset

Välillä voi olla hyvä strategia perustella itselle, ettei oikeastaan halunnutkaan hakemaansa paikkaa. Varsinkaan, jos ei tullut valituksi. Tällöin pieni todellisuuspako voi olla muutenkin paikallaan. Photo by Andhika Soreng on Unsplash.

Huolimatta huomattavista visuaalisen puolen panostuksista viime viikkoinen työpaikkahaastattelu ei avannut ovia työelämän iloihin. Yksi työnhakijan kestävyyden mittareista onkin prosessiin väistämättä liittyvän torjunnan kokemuksen käsittely.

Positiivisen mielialan ylläpitäminen on sitä tärkeämpää, mitä pidemmälle prosessissa on onnistunut pääsemään.

Esittelen ohessa muutamia torjuntamekanismeja, joilla työtön lohduttautuu odottaessaan tietoa valinnasta ja etenkin saatuaan tiedon siitä, ettei tullut valituksi.

En olisi oikeasti halunnutkaan paikkaa
Työnkuva ei painottunut tarpeeksi ____________ (täydennä viivalle esim. johtamiseen, viestintään, talousasioihin, koiran kynsien leikkaamiseen). Hain paikkaa vain _____________ (täydennä viivalle esim. näyttääkseni ex-kollegoille, reipsun palkan takia, työsuhde-etujen vuoksi, päästäkseni muuttamaan Rovaniemelle). Eli oikeastaan ihan hyvä, etten tullut valituksi. Motivaatio ei ollut ihan selvästi kohdallaan!

Minua odottaa parempi paikka, suurempi tarkoitus tässä elämässä
Kuten edellisessä kohdassa mainittu, työnkuva ei nyt ollut prikulleen sitä, mihin supreme being on minut tarkoittanut. Sateenkaaren tuolla puolen odottaa varmasti juuri minulle räätälöity työnkuva, mieltsis upeet kollegat ja työsuhde-etuja täynnä oleva aarteiden arkku. Kunhan vain tuo tällä hetkellä maisemaa synkentävä sadepilvi suostuu tuosta väistymään…

Työpaikka oli ehdottomasti liian kaukana
Parempi keskittyä hakemaan töitä Keski-Uudeltamaalta, mieluiten kotikaupungistani Keravalta. Keravalaisena olen sitä paitsi oikeutettu kuntalisään, mikä tekee minusta aivan varmasti vastustamattoman kaikille paikallisille työnantajille. Selitys ei ota kantaa siihen, että korkeakoulutetun työnhakijan karkkikauppa ei nyt varsinaisesti sijaitse Suomen karvanoppapääkaupungissa.

Työn ja perheen yhteensovittaminen
Ei sillä väliä, että olen onnistuneesti sukkuloitunut aiemmin onnistuneesti kahden alle kouluikäisen lapsen sekä reissutyötä tekevän miehen kanssa työn ja perheen yhteensovittamisen tuulisella ulapalla. Todennäköisesti juuri tämä työnkuva olisi ollut liian vaativa, parempi vaan, että jäin tällä kertaa rannalle.

Mikäli mikään edellä mainituista ei tuonut lohdutusta synkältä näyttävään tilanteeseen, suosittelen vaahtokylpyä vaaleanpunaisen kuohuviinin, suklaan sekä kuninkaallisten juorujen selaamisen kera. Hetki arjen yläpuolella, todellisuuspaon lämpimässä syleilyssä voi olla voimaannuttava kokemus.

Anu Heikkilä