Paniikkihirviö ja työtön lykkääjä

Teetkö listoja tekemättömistä töistä? Vinkki sinulle: pistä listalle pieniä asioita. Tunnet tyydytystä vetäessä ne yli.  Tai ainakin minä tunnen. Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Tim Urban on kertonut TED-puheessaan asioiden lykkäämisestä kohta 15 miljoonan katselukerran verran. Urbanin esitys soljuu tuttuun TED-tyyliin hauskasti eteenpäin, vaikka itse asia on ainakin työttömän tai vaikkapa opinnäytetyönsä parissa ahkeroivan näkökulmasta erinomaisen ahdistava.

Urbanin visualisoinnin mukaan olemme kaikki vaivaa vaativia asioita lykkääviä apinoita, jotka liikkeelle saa viime kädessä vain paniikkihirviö. Paniikkihirviö nousee vaikuttamaan asioihin esimerkiksi julkisen nöyryytyksen tai deadlinen lähetessä ja panee apinaan vauhtia.

Työttömän asioiden lykkääjän tai uranvaihtosuunnitelmia tekevän näkökulmasta asia on hankalampi. Ei ole muiden asettamia kalmanviivoja, vaan ne pitäisi asettaa ihan itse helpottamaan paniikkihirviön toimintaa. Ehkä peruspäivärahalle siirtymisen ajankohdan saisi toimimaan tällaisena? Paniikkihirviö varmasti tykkää myös sanasta pitkäaikaistyötön.

Youtube-helmi ”Procrastination” Tales Of Mere Existence (1:20) kertoo yksinkertaisella kuvakielellä, mitä kaikkea sitä voikaan joutua tekemään ennen varsinaiseen tekemiseen pääsemistä. Näyttääkö tutulta?

Itsepähän putsasin kuluvalla viikolla jopa lattiakaivot ennen varsinaiseen ansioluettelon parantamiseen syventymistä. Missään määrin homma alkoi pelittää vasta kolmen peräkkäisen kahvikupillisen jälkeen. Jonkinasteiseen tyydytykseen pääsin käsiksi vasta kun sain päivitettyä työn tulokset LinkedIn-profiiliin.

Ilmiö on toki tuttu myös työelämästä. Hankalia työtehtäviä mielellään lykkäisi, vaikka järki sanoo, että niiden taputtelu heti aamukahvin yhteydessä helpottaa suoriutumista huomattavasti. Mikäli juokset vain välitöntä tyydytystä aiheuttavien asioiden perässä, et koskaan pääse sinne, missä vaikeammat ja todellista tyydytystä aiheuttavat asiat ovat.

No, oletko nyt lykännyt jonkin asian tekemistä lukemalla tämän blogikirjoituksen? Jatkapa vielä vähän huumorilinjalla ja katso Tim Urbanin hauska ja ahdistava TED-puhe Inside the mind of a master procrastinator.

Anu Heikkilä