Omaan napaan tuijottaminen on suotavaa – miten muuten tiedät, millainen olet?

Minä, minä, minä, minä ja mun tunteet laulaa Paula Vesala Rakkaus ja maailmanloppu – hitissään. Vaikka tämän ajan yksilökeskeisyys saa ainakin itsellä niskakarvat pystyyn, työnhakua viritellessä katse on hyvä kääntää ainakin hetkeksi sisäänpäin.

Itsetutkiskelusta mieleen nousee lukioaikaisen opettajan aidolle liitutaululle piirtämä ympyräkuvio. Ensimmäinen ympyrä kuvasi sitä, millaisena näen itseni. Toinen sitä, miten muut minut näkevät. Ympyröiden olisi hyvä mennä paljonkin päällekkäin, että kuva olisi yhtenäinen. Tajunnan räjäyttävä tieto upposi nyppiessäni harpilla pulpetin rikottua lakkapintaa. Eivätkö muut nähneetkään minua siten kuin minä itse?

Missä sitten olet omimmillasi? Millaisista asioista nautit – kotona ja töissä?

Ehkä tämä näkökulma on vuosien saatossa toisista huolehtiessa unohtunut. Keittiön tiskiläjään, eteisen kenkäkasoihin tai palaverien paljouteen. Olet mahdollisesti jumittanut duuniin, jossa et pääse antamaan parastasi paitsi osaamisesi, myös persoonasi vahvuuksien puolesta.

Toisilta itsetuntemusta on siunaantunut jo ikäänkuin annettuna. Tämän näkee olemisen helppoutena. Kun ihminen on sinut itsensä kanssa, hänen lähellään on hyvä olla.

Mikäli et kuulu tähän siunattujen joukkoon, niin voin suositella muutamia testejä*, joilla pääset aiheeseen kiinni. Testit lisättynä jo olemassa olevaan itseymmärrykseen auttavat miettimään, millaisessa työympäristössä ja -tehtävissä olet omimmillasi. Ja vähän siihenkin, miten muut näkevät sinut. Paitsi sinä, myös ammattitaitoiset rekrytoijat ovat tästä kiinnostuneita.

Niinkuin alussa kuvatut ympyrät eivät koskaan kohtaa (koska ne eivät pysy paikallaan), myöskään näiden testien tulokset eivät pysy samana vuodesta toiseen. Sinä kasvat ja kehityt ja muutut siinä samalla.

Authentic Happiness test (VIA Survey of Character Strenghts)
Pennsylvanian yliopisto ylläpitää laajaa valikoimaa erilaisia persoonallisuustestejä. Tekemällä persoonallisuuden vahvuuksista kertovan testin saat esille viisi luonteenvuuttasi 24 mahdollisesta. Testi on ilmainen, mutta vaatii kirjautumisen sekä staminaa ja jännetuppitulehdukseen taipuville rannetuen. Kysymyksiä on nimittäin huimat 240.

16personalities – testi
Täyttelin kymmenisen minuuttia mahdollisimman rehellisesti kaavaketta. Tuloksena testi pullautti pelottavan tarkan analyysin persoonani vahvuuksista ja heikkouksista. Toisaalta, niinhän ne tuntuu sopivan horoskoopitkin. Testi on ilmainen, eikä vaadi kirjautumista
Varmuuden vuoksi testasin myös puolisoni ja pakko se oli myöntää – tämä on yllättävän hyvä. Ehkä syvällisin elämänviisaus tästä testistä on olla ottamatta persoonallisuuskuvausta itseään toteuttavana ennustuksena. Mikäli veri vetää muualle kuin personaallisuusluokittelu osoittaa, niin kannattaa varmaan kuitenkin unohtaa ne luokittelut.

Enneagrammi
Elämäntaidon valmennusakatemian sivujen mukaan enneagrammi on ’ikivanha ja samalla hämmästyttävän moderni. No, ainakin se on helppo ja nopea. Testin kuluessa valitset erilaisia adjektiiveja sisältävistä korteista sinua lähinnä olevan ja lopulla verkkosivu paljastaa mikä yhdeksästä personaallisuustyypistä olet. Testi on ilmainen, eikä vaadi kirjautumista.

Anu Heikkilä

* Vastuuvapauslauseke. Ohessa olevat testit on valittu mututuntumalla, vailla minkäänlaista psykologista pohjakoulutusta. Testit, tulkinta ja soveltaminen omalla vastuulla!