Uutta suuntaa ja tehtävää etsivät törmäävät aika ajoin ylitsepääsemättömältä vaikuttavaan esteeseen. Tehtävän täytössä epäillään, löytyykö hakijalta motivaatiota tehtävän pitkäjänteiseen hoitamiseen. Ansioluettelostakin on selvästi pääteltävissä, että kyseessä on vain onnenonkija, joka ottaa hatkat ensimmäisen mahdollisen tilaisuuden tulleen.
Erityisesti asia tulee esille, mikäli hakee aiempia tehtäviä suorittavampaa työnkuvaa. Tällöin ei pääse välttämättä edes haastatteluvaiheeseen todistamaan kiinnostuksestaan. Ohessa melkein suorat lainat muutamasta saamastani palautteesta.
’Kun sinulla on kuitenkin johtamiskoulutusta ja -kokemustakin, niin oli vaikea ajatella sinua juuri tuohon tehtävään. Siitä ei syntynyt epäilystä, etteikö osaamisesi riittäisi, vaan varmaan riittäisi vaativampiinkin tehtäviin.’
‘Ei siinä sun haastattelussa mitään erityistä vikaa ollut. Katsottiin vaan, että tämä työnkuva ei tarjoa niin paljoa kehittämisen mahdollisuuksia, kuin sinulla olisi ollut ajatuksena.’
Työnantajille toivoisin vähän ennakkoluulottomuutta peliin. Suorittavampaa tehtävänkuvaa hakenut työnhakija saattaa olla työyhteisölle todellinen aarre monipuolisen työkokemuksensa ansiosta. Ehkä hän jakaa syvällisesti työnantajan arvot, haluaa olla osa tavoitteita tukevaa tiimiä ja tehtävänkuvassa riittää sopivasti pureskeltavaa.
Väitän myös, että kehittävällä työotteella varustettu työntekijä pärjää myös enemmän rutiineja sisältävässä tehtävässä. Tällöin potentiaalia voi suunnata vaikkapa prosessien kehittämiseen. Tuskin edes on sellaista työnkuvaa, missä työntekijän oma-aloitteisuus työnkuvan kehittämisen suhteen olisi haitaksi.
Vinkki työnantajille! Mikäli työpaikkaa hakee tehtävänkuvaan nähden epäilyttävän pätevä henkilö, niin kannattaa antaa hänen perustella motivaationsa haastattelutilanteessa. Saatat yllättyä positiivisesti.
Anu Heikkilä
Mies on törmännyt juuri kuvaamaasi asenteeseen; arvellaan, ettei luovalle alalle kouluttautunut ja sillä enimmäkseen työskennellyt ole pitkällä tähtäimellä motivoitunut suorittavaan työhön. Muttamutta kun luovalla alalla ei työpaikkoja ole 🙁 Nämä aktiivimallit yms tekevät myös hallaa, monien on pakko hakea kaikkia mahdollisia työpaikkoja, joten työnantajilla alkaa automaattisesti olla epäilys hakijoiden motivaatiosta
Hei Minna! Tämä on tietysti se asian toinen puoli. Työnantaja miettii tietysti ensimmäisenä, onko työntekijä motivoitunut työskentelemään juuri heillä. Työntekijän motivaatio koostuu useammasta palasesta, joista tämä ylipäänsä töiden saaminen on varmasti osa kuviota.