Miten vältän karenssin?

Työmarkkinoilla on oltava myyntikunnossa. Kuva: Unplash/Cris Saur.

Irtisanoutuessani olin jo hyväksynyt sen, että lusittavaksi tulee karenssikakku. Menettäisin oikeuteni työttömyysetuuteen 90 päivän ajaksi, koska olin omaehtoisesti irtisanoutumalla menetellyt työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla. Tsiisus tätä työttömyyslangia!

Tarkoitus ei ollut ensisijaisesti pakoilla työvoimaviranomaisen karttuvaa kättä tai vältellä työnhaun aloittamista. Olin vetänyt vaaleja piirijärjestön ainoana työntekijänä jo lähes kymmenen vuotta. Jaksamista painoi myös pitkä osallistuminen etäällä asuvan vanhemman saattohoitoon. Tilanteesta oli vaikea repiä huumoria, saati nähdä sen verran eteensä, että olisi jaksanut tehdä elämänmuutosta. Irtisanouduin noin kuukausi isän hautajaisten jälkeen.

Ei siinä tilanteessa jaksanut lähteä myymään itseään työmarkkinoilla. Tuote ei yksinkertaisesti ollut kunnossa. Vaikka olisin liimannut otsaan sen oranssin -30% – tarran, niin en olisi lähtenyt kenenkään kauppakassiin edes yhdeksän jälkeen illalla. Nyt oli tauon paikka.

Vuodenvaihteen jälkeen ilmoittauduin työttömäksi ja selvittelin samalla mahdollisuutta osallistua työvoimapoliittiseen koulutukseen. Kävikin oikein eurojackpot, kun pääsin TE-keskuksen kautta haettavalle pidemmälle yrittäjyyskurssille. Todella loistavan kurssin jälkeen kokeilin pahamaineista työkokeilua eli tein töitä palkatta mielenkiintoisessa pienessä yrityksessä.

Olin osallistunut työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen ja välttänyt tällä kertaa koko karenssin. Luistelin ohi jopa aiemmalta lomautusajalta tutun omavastuuajan (v. 2017 alusta 7 päivää), koska aloitin koulutuksessa jo ennen varsinaisen työttömyyden alkua. Lisäksi sain kulukorvausta, joka tosin kattoi juuri ja juuri matkakulut Keravalta Helsinkiin ja myöhemmin Kirkkonummelle.

Toukokuun alussa olin tilanteessa, jossa pystyin jo keskittymään varsinaiseen työnhakuun.

P.S 1. Muutkaan työttömät eivät aina näytä ottavan itseään tai työttömyyslangia vakavasti. Tämän huomasin perehtyessäni karenssi-aiheeseen. Työttömien Keskusjärjestön tiedotuslehti on ollut nimeltään Karenssisanomat. Sittemmin nimi on muuttunut vähemmän ironiseen suuntaan ja on nykyisin TVYtter, ilmeisesti koska se muistuttaa Twitteriä. Tai sitten ei.

P.S. 2. Karenssin voi välttää myös, mikäli sinulla on TE-keskuksen näkökulmasta pätevä syy irtisanoutumiseen.