Miten irtisanoutua oikein?

Tulevissa kirjoituksissa lisää siitä, miten vältät irtisanoutumisesta mahdollisesti seuraavan karenssin ja jokapäiväisen näkkileivän.

Johan tuo oli painanut mieltä jo pitkään. Että lähteäkö vai jäädä. Pitkitin asiaa niin, että päätös oli sittenkin helppo. Samaan tapaan kuin lähtö jo kauan sitten kuolleesta parisuhteesta, jossa ollaan vain tavasta ja tottumuksesta. Tietyt materiaaliset edut siinäkin.

Kunnon suhteessa tarvitaan kipinää ja intohimoa. Minä olin kadottanut nämä työssäni jo vuosia sitten. Koitin viritellä suhdetta uuteen roihuun työnohjauksessa. Kertakaikkisen mahtava tukimuoto yksin tai lähes yksin työtä tekeville järjestöduunarille. Irtisanoutuminen on iso asia, enkä itsekään osannut tehdä sitä kevein perustein. Koitimme työnohjauksessa kirkastaa sitä, miten voisin vaikuttaa omaan työnkuvaan siten, että se voisin viihtyä siinä paremmin.

Peruskuvio ei siitä muuttunut.

Loppujen lopuksi kamelin selän katkaisi työnkuvan yksinäisyys. Työskentelin seitsemän vuotta yhdistystoiminnan puolella, piiritason ainoana työntekijänä. Eniten kaipasin mahdollisuutta tehdä töitä yhdessä kollegoiden kanssa ja yhteisiä kahvitaukoja. Ikävöin sosiaalisempaa työnkuvaa, mutta se olisi taipunut tällä sektorilla vain pieniin muutoksiin.

Kun työsuhde oli asiallisesti saattohoidettu, varsinainen irtisanoutumisakti sujuikin sitten jalat jo hieman ilmassa. Pitkään rinnan päällä majaillut paino oli väistynyt ja eron jälkeen paistattelin jälleen uusien mahdollisuuksien auringonvalossa.

Meille kaikille siirtyminen suorilteen uuteen työpaikkaan ei välttämättä ole tyhjän päälle heittäytymisen vaihtoehto. Työnhaku voi pitkittyä. Tarvitset ehkä syystä tai toisesta pidempää breikkiä työelämästä. Mikäli haluat välttää irtisanoutuessasi jokapäiväisen näkkileivän, puuron ja hernekeiton, niin vaihtoehtoja on kuitenkin olemassa. Palaan niihin kirjoituksessa, joka käsittelee perusteettomasta irtisanoutumisesta johtuvan karenssin välttämistä.

Mietitkö irtisanoutumista? Käy läpi ajatuksen kanssa ainakin seuraavat asiat:

  • Haluatko todella irtisanoutua? Voisivatko esimerkiksi työnkuvan muutokset auttaa tekemään työstäsi mielekkäämpää? Kokeile työnohjausta tai juttele pomon kanssa toiveistasi. Mikäli tarvitset vain tauon, harkitse vuorotteluvapaata. Ikävä kyllä, tämä vaihtoehto koskee vuoden 2016 alusta vain yli 20 vuoden työuran tehneitä.
  • Tarvitsenko irtisanoutumiselle perusteen? Et tarvitse. Irtisanoutuminen kannattaa myöhempien epäselvyyksien varalta kuitenkin tehdä aina kirjallisesti ja antaa ilmoitus esihenkilölle henkilökohtaisesti.
  • Onko taloudellinen selustasi turvattu? Kaikilla meillä ei ole koti-mesenaattia tai maanisen hamsterin kotivaraa mahdollisen 90 päivän karenssin varalle. Ettet joudu jokapäiväiselle näkkileivälle, mieti exit-pläänin tämä kohta huolella.
  • Mutta joudunko siis karenssiin? No totta todellakin joudut, mikäli irtisanoutumisesi on perusteeton. Karenssin voi välttää suorilteen, mikäli kyseessä on työnantajan vakava törttöily (mm. palkanmaksun laiminlyönti, työturvallisuuden vaarantaminen) tai vaikkapa muun perheen muuttaminen kauas nykyisestä työpaikastasi. Tsekkaa TE-keskuksen listaamat oikeutetut syyt.
  • Saako nyt haistattaa pomolle? Joissain tapauksissa saattaa tehdä mieli, mutta ei kannata. Suomi on niin pieni maa, että täällä mennään ympäri ja tullaan yhteen yhtenään. Koskaan ei tiedä, vaikka unelmien työpaikka olisi auki vieläpä samassa organisaatiossa, mille olet juuri henkisesti sanomassa hyvästejä. Sen sijaan suosittelen hyvähenkisen exit-keskustelun  (linkki viestintätoimisto Ellun Kanojen sivuille, työnantajan näkökulma) käymistä esihenkilösi kanssa irtisanoutumisen syistä. Kiviä on turha jättää kenkään, jos ne voi sieltä asiallisesti ravistaa pois.
  • Irtisanouduttu. Miten pitkään joudun lusimaan duunissa? Työntekijän kannalta irtisanomisajat löytyvät laista, mutta ne voidaan sopia myös osapuolten kesken (tsekkaa työsopimuksesi). Mikäli työsuhteesi on kestänyt alle viisi vuotta, pääset kahdella viikolla. Mikäli pidempään, kestä vielä kuukausi. Toki voit ottaa ilon irti lopun ajoista ja osallistua vielä seuraajasi rekryyn ja perehdytykseenkin.