Mistä mä tiedän, mikä musta tulee isona eli kaikkea kannattaa kokeilla

Photo by Mayur Gala on Unsplash.

Monet tuntevat keski-iän kynnyksellä, että nyt pitäisi tehdä isompia korjausliikkeitä. Elämä ei mennytkään siten, kuin lakkiaisissa saatuja ruusuja nuuhkiessa ajatteli. Tai sitten meni, prikulleen niitä raiteita kuin suunnitteli. Kun oravanpyörä hiljentää vauhtiaan, uusi elämänvaihe antaa tilaa sisällä olevan tyytymättömyyden pedon herätä.

Useat tulevat tässä vaiheessa vaihtaneeksi kumppania, toiset työpaikkaa. Mikäli tyytymättömyyden syy tosiaan oli kumppanissa tai työpaikassa, niin vaihdos kannatti. Mikäli ei, peto palaa takaisin entistä pahempana. Enää sen karjumisesta ei voi syyttää edes ex-puolisoa.

Ainoa keino selättää peto on todella tietää, mitä haluaa. Kannattaa siis kokeilla.

Siis kokeilla mitä?

Kaikkea, mikä saa sinut onnelliseksi. Kaikkea, missä haluat kasvaa. Itse tartuin asiaan edellisessä työpaikassa työnohjauksen kautta. Hahmottelin, mitä elämääni kuuluu nyt ja mitä haluaisin siinä olevan. Kävin stand-up klubilla, festareilla ja ilmoittauduin kansalaisopiston kursseille (improvisaatiota, intialaista päähierontaa, ekologista kauneudenhoitoa). Kuntoilin, kuuntelin, kohtasin ja kirjoitin.

Itselle tärkeiden asioiden toteuttaminen on samalla matka itsetuntemukseen. Saatat huomata, että olet ollut kymmeniä vuosia ahdistettuna Excelin nurkkaan. Ehkä haluatkin isona tehdä töitä käsilläsi ja opiskelet vaikkapa hierojaksi. Tai sitten huomaat, että asia, josta olit haaveillut, ei ollutkaan sinua varten.

Voi olla, että riittää, kun pääset toteuttamaan itseäsi harrastusten kautta, vaikka itse työelämä olisi parhaimmillaankin vain tyydyttävää. Tärkeintä on, että uskallat kokeilla. Jotkin asiat voivat olla painuneina niin syvälle keski-ikäisen mielen pohjille, etteivät ne uskalla sieltä edes versoa, ellei niille raivaa vähän tilaa.

Etene mielenkiinto edellä, pääset lyhyidenkin kokeilujen kautta lähemmäs myös sitä, mikä saa sinut todella syttymään. Kun tunnet itsesi, tiedät paremmin, millaiseen työhön sydän palaa ja millainen tekijä itse olet. Tyytymättömyyden peto on kesytetty.

Seuraavissa kirjoituksissa annan muutamia vinkkejä siihen, miten voit lisätä itsetuntemustasi muutenkin kuin kokeilujen kautta.

Anu Heikkilä