Aktiivimalli pitää sisällään oletuksen siitä, että työnhakija on passiivinen. Näin varmasti osan kohdalla onkin, milloin aktiivisuuteen kannustaminen lähtökohtaisesti onkin paikallaan. Työttömyysturva ei ole vastikkeetonta tukea, kuten mallin tiimoilta käydyssä keskustelussa on muistettu toistella.
Mutta mitäpä jos työhakija onkin aktiivinen? Millä tavalla malli palkitsee (lue: jättää keppiä antamatta) aktiivisesta työnhausta?
Valitettavasti ei millään tavalla, sillä mallin jäykät kriteerit eivät itse asiassa huomioi aktiivista työnhakua. Suomessa on otettu käyttöön ns. köyhän miehen Tanskan malli eli pakkoaktivointi ilman asianmukaista resurssointia. Sama aktiivisuuspalikka tungetaan työttömän kurkusta alas riippumatta todellisesta aktiivisuudesta työnhausta tai vaikkapa alueellisista mahdollisuuksista täyttää kriteerit.
Kovasti tulee mieleen tunnetun suomalaisen leluvalmistaja Juha Jussilan Askare-laatikko. Kyllä meilläkin lapset yrittivät tunkea pyöreää palikkaa neliönmuotoiseen reikään, kunnes ymmärsivät, että laatikko suosii palikkakohtaista strategiaa.
Aktiiviset työttömät ovat tähänkin saakka osanneet hakeutua – omia tavoitteitaan tukevasti – TE-keskuksen järjestämään koulutukseen tai esimerkiksi työkokeiluun. Aktiivinen työtön ei käy kurssia suorittaakseen mallin vaatimat viisi kurssipäivää. Itsekään en aio – 4,65% kepistä huolimatta – istua kursseilla työllisyyttä edistävässä palvelussa, ellei siitä ole hyötyä varsinaisen tavoitteen eli työllistymisen kannalta.
Kuluvan viikon maanantaina aloitin Saranen Consultingin mätsäyspalvelussa korkeakoulutetuille. Todennäköisesti oikeasti työllistymistä edistävä palvelu, jota mainostetaan TE-keskuksen sivuilla. Valitettavasti kurssilaisille ei osattu kertoa, kuuluuko kurssille osallistuminen aktiivimallissa mainittuihin työllisyyttä edistäviin palveluihin. Yritys selvittäisi asiaa.
Laki työttömyysturvan aktiivimallista sekä varsinaista työnhakua seuraava työnhaun aktiivimalli työllistävät varmasti. Nimittäin kriteerejä määrittelevien ja valvovien työttömyyskassojen sekä KELA:n työntekijöitä.
– Anu Heikkilä
Hallitus jatkaa aiemmalla tyylillään: kokeillaan ja katsotaan, mitä syntyy. Jos neliö muuttuisikin ympyräksi? ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” -sanonta ei liene heille tuttu. Vai onko kyse resursseista? Toki työnhakijakohtaiset suunnitelmat ja niihin liittyvät palvelut maksavat enemmän kuin käsky: tehkää parhaanne näillä resursseilla. Huoh.