’Sillä miehellä oli huono näkö’

Photo by Priscilla Du Preez /Unplush.

Sillä miehellä on huono näkö’, kuulin Joensuun Mehtimäen uimahallin miespuolisen uimavalvojan sanovan. Olin 9-vuotias ja juuri tullut suihkussa ‘vaginaalisesti raiskatuksi’. Raiskaajani oli uimavalvojan mukaan useamminkin erehtynyt naistenpuolen ovimerkinnöistä.

Olin juuri hetkeä aiemmin tunnistanut tekohetkellä kurkkuani kuristaneen tummatukkaisen miehen. Naispuolinen valvoja valitteli, että jos se olisi hänestä kiinni, niin tämä huononäköinen mies saisi kyllä porttikiellon.

Miestä ei koskaan syytetty, joten häntä ei koskaan tuomittukaan. Hän ei saanut edes porttikieltoa uimahalliin.

En päässyt siis 1980-luvun Suomessa testaamaan, miten oikeusjärjestelmä olisi kohdallani toiminut. Olisiko tekijä kenties saanut syytteen tai peräti tuomion lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä?

Raiskauksen uhrina voin kertoa, että vihon viimeinen asia, minkä uhrille voit tehdä on vähättely ja toisaalta häpäiseminen. Ne kulkevat vähän niin kuin käsi kädessä.

Kuluvalla viikolla julkisuudessa on käsitelty Turun hovioikeuden päätöstä 10-vuotiaan raiskaustapauksessa. Tekijälle heilahti kolme vuotta kakkua ja syytteet pysyivät ennallaan.
Turun raiskaaja sai tuomion lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä, vaikka julkisuudessa olleiden tietojen mukaan kyse oli vaginaalisesta ja oraalisesta raiskauksesta.

Suomessa aikuinen ei nimittäin syyllisty automaattisesti raiskaukseen, mikäli hän on sukupuoliyhteydessä huomattavankin nuoren lapsen kanssa. Nykyisessä käytännössä lapsen raiskannut tuomitaan ensisijaisesti seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Tekonimike – seksuaalinen hyväksikäyttö tai törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö – on uhrin näkökulmasta tekoa vahvasti vähättelevä. Lainsäätäjien pitäisi ymmärtää asiaan liittyvät herkkyydet ja tehdä tarvittavat lakimuutokset lapsena raiskauksen uhriksi joutuvien turhan vähättelyn lopettamiseksi. Toivottavasti jatkossa puhutaan ja tuomitaan raiskauksesta raiskauksena, eikä vähätellä uhrin kokemusta hyväksikäyttöhämärryksillä.

Toivottavasti meillä kaikilla, joilla on valtaa ja vastuuta, on sen verran hyvä näkö, että tämän ymmärrämme.

Anu Heikkilä

Lue lisää:

Syytteen hylkääminen kymmenvuotiaan raiskauksesta sotii monen oikeustajua vastaan – kahdeksan kysymystä ja vastausta kohutusta ratkaisusta (HS)